Zárul az orgonakoncert-sorozat, folytatódik az orgonaépítés

Zárul az orgonakoncert-sorozat, folytatódik az orgonaépítés

Share this content.

Forrás: kaposvar.lutheran.hu
Kaposvár – 2019. február 23-án 17 órakor kezdődik a Hangszerek királynője orgonakoncert-sorozat utolsó állomása, amikor Szamosi Szabolcs orgonaművész Sebestyén Márta énekművésszel közösen mutatja meg az énekhang és a sípos orgona találkozásának csodálatos pillanatát. Várnak mindenkit a kaposvári ingyenes jótékonysági koncertre, ahol az orgona további építési munkájára gyűjtünk.

Sebestyén Márta azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, akik változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviselik itthon és világszerte. A művésznő többek között Kossuth-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének kitüntetését tudhatja magáénak.

Szamosi Szabolcs orgonaművész 2002-ben szerzett diplomát a grazi és a salzburgi zeneművészeti egyetemen Hannfried Lucke tanítványaként. 2000-től a pécsi Bazilika kórusának és zenekarának karnagya. Sebestyén Márta mellett Dés Lászlóval is szervezett már koncerteket. A fenséges orgonaszó és a varázslatos énekhang találkozása mellett a klasszikus, a népi és az egyházzene párosítása valósul meg előadásukban.

Az est folyamán elhangzik többek között Bartók Béla Este a székhelyeknél és J. S. Bach G-moll fantázia és fúga című darabja. A templomba kihelyezett perselyben elhelyezett adományokból pedig a koncert zárásával folytatódik a kaposvári evangélikus templom új orgonájának építése. Egy 16′ fagott sípsor és egy tremoló beépítésével még csodálatosabb hangzásra lesz képes a gyönyörű, barokk hatású orgona. Az építés költségei meghaladják az 1 millió 500 ezer forintot, így örömmel fogadják a zeneszeretők támogatását és segítségét.

Aki adakozna az orgona további szépítésére, az azt a 11743002-20014517-es bankszámlaszámon is megteheti. A közleményben kérjük jelezni: Orgonaépítés.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!