Felújítják a zalaegerszegi evangélikus templom orgonáját

Felújítják a zalaegerszegi evangélikus templom orgonáját

Share this content.

Forrás: TV ZEG, zaol.hu, szöveg: Hajdu Péter, fotó: Katona Tibor
Zalaegerszeg – Egy hét múlva helyükre kerülnek az evangélikus templom orgonájának sípjai. Jelenleg is dolgoznak a szakemberek. A hívek reményei szerint húsvétkor már a felújított hangszeren szólalnak meg az egyházi énekek.

A karzaton, ahol szerdán délelőtt jártunk, még feltárulkozva mutatta belső szerkezetét a hangszer. Csövek, sípok, ezernyi alkatrész. De nem kell sokáig várni. A felújítást végző BKM Orgonaüzem alvállalkozója, Laukó Levente orgonakészítő szerint egy-két hét alatt összeáll a hangszer, a húsvéti istentiszteleten már bezengi a templom terét.

Az Angster József és Fia gyárában Pécsett készült orgona 110 év körüli, pneumatikus vezérlésű hangszer. Mint a szakember elmondta, számos hibája volt már, de a legnagyobb az, hogy nyáron, amikor a levegő felmelegedett és megváltozott a sűrűsége, bizonyos sípok elnémultak. Ezért a teljes generálfelújítása mellett döntöttek, sok alkatrészét újra gyártották.

Zsugyel Kornél evangélikus lelkész elmondta, nagyon várják, hogy megszólaljon a hangszer, mivel az evangélikus egyház éneklő egyház, az istentiszteleteik fontos része az orgonával való együtt éneklés. Terveik között szerepel a zenei élet megújítása, eztán zenés áhítatokat is tartanak majd. Egyúttal közölte, hogy április 23-án, a vasárnapi istentisztelet alkalmával tartják az orgonaavató koncertet, Dankos Attila orgonaművész fellépésével.

Címkék: Zalaegerszeg - orgona -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!