Zene és evangélium – Interjú Brebovszky Klára zenésszel

Zene és evangélium – Interjú Brebovszky Klára zenésszel

Share this content.

Budapest – A Boyzless Voice női kamaraegyüttes immáron négy éves megalakulása óta zenélésével ötvözi a popot, jazzt és a gospelt egyaránt. Az együttes tagjai 2013. május 25-én a Református Zenei Fesztiválon fog fellépni a Bakáts téri nagyszínpadon. Fellépésük előtt beszélgettünk a zenekar vezetőjével, Brebovszky Klárával. Szöveg: Galambos Ádám

– Milyen indíttatással alakult meg 2009-ben a Boyzless Voice?

– Zeneakadémiai tanulmányaim alatt olyan barátokat szereztem, akikkel úgy döntöttünk, hogy érdemes lenne egy kamaraegyüttest létrehozni. Ez kezdetben klasszikus zenét játszó hat-hét fős együttes volt. Egy idő után egyre többen csatlakoztak hozzánk, így az arculatunk kicsit átformálódott. 2010-re egy egészen dinamikus, fiatalos csapat alakult ki. Jelenleg tíz fős a Boyzless Voice kamaraegyüttes. Nagyon széles repertoárral dolgozunk, így a pop zenétől a jazz műfaján át a gospelig szinte minden meghallgatható előadásunkban.

– Mi alapján ilyen széles spektrumú a kínálatotok? Van mégis valami közös ezekben a műfajokban?

– Nincs egy kimondott, közös találkozási pont. Nagyon sokféle felkéréssel keresnek meg minket, mi pedig igyekszünk ehhez igazodni. Amennyiben valaki egy kiállításra hív meg minket, akkor mi az ahhoz illő anyaggal készülünk, míg ha fesztiválra megyünk, akkor hozunk magunkkal egy zenekart is meg gospel és pop számokat énekelünk. Alkalmazkodunk a felkérésekhez, ezzel is mutatva, hogy bármilyen stílusban tudunk mozogni.

– A felkérésekhez való alkalmazkodás sokszor egy arculat elvesztéséhez vezet. A Boyzless Voice miben egyedi?

– Ez egy női kamaraegyüttes. Külön színe az együttesnek, hogy mi ökumenikus csapat vagyunk, így különböző felekezetekből vagyunk egyek. Az, hogy mi egy hangon tudunk zenélni, az nemcsak a képzettségnek és a próbáknak köszönhető, hanem annak is, hogy le tudunk ülni és tudunk közösen imádkozni a próbák végén, és természetesen a koncertek előtt. Nem mindenki kimondottan vallásos a kamaraegyüttes tagjai közül, azonban mindegyikünk időről-időre megtapasztalja a közösséget.

– A spirituálé, az egyházzene és a gospel koncerteken történő megszólaltatása célja vagy eszköze az együttesnek?

– Alapvetően a zene eszköz, így ezek is. Amikor túlértékelünk egy zenét, vagy a saját zenénket öncélúan használjuk, az könnyen elvisz egy olyan irányba, hogy nem azt énekeljük akiről szó van, hanem magunkat akarjuk érvényesíteni. Ilyenkor szoktam a lányoknak magyarázni, hogy „ne cifrázd túl! Ne rólad szóljon, hanem arról, akiről énekelsz.” Mindez a spirituáléknál különösen is fontos. Minden koncertünkön elmondjuk, még a világi fellépéseken is, hogy mi alapvetően egy egyházi együttes vagyunk és ezt szeretnénk képviselni.

– Miért vagytok egyházi együttes?

– Én lelkészcsaládba születtem. Belenevelkedtem egy olyan közegbe, amiből azt tanultam meg, hogy tenni kell valamit, vagyis megkeresni és megtalálni azt a területet, ahol szolgálni lehet. Ez nekem a zene volt. Amikor felvettek a zeneakadémiára akkor ez megerősödött bennem. Amellett, hogy a kórus világi területen is megmutatkozik, mi elvállalunk az egyháznak olyan szolgálatokat, melyet Istennek ajánlunk. Alapvetően a cselekedeteinkkel kívánjuk megmutatni, hogy hova tartozunk.

– Fesztiválokon és esküvőkön egyaránt felléptek.

– Igazából a mai napig keressük magunkat, azonban ez nagyon jó, mert mindez folyamatos fejlődéshez vezet. Nagy kérdés, hogy meddig lehet ezt csinálni, hiszen fiatal lányokból áll az együttes, így egy idő után a tagok cserélődni fognak. Nincs sok időnk. Így próbáljuk kiaknázni a lehetőségeket, hogy minél több helyszínen énekelhessünk. Az esküvői éneklés hiányterület. Lakodalomhoz dj, lakodalmas zenekar bőséges kínálatával lehet találkozni, azonban templomi esküvőnél nagyon sokszor kérdése az ifjú párnak, hogy ki zenéljen. Nyilván nem ez a fő profilunk, de el szoktunk menni esküvőkre énekelni.

– Számaitok egy része elérhető a YouTube-on, azonban cd-tek még nincs.

– Jelenleg még nincs. Várjuk a managereket! Nagyon nagy örömünk, hogy az Operettszínház hangmérnöke segítségével az internetes szereplő klipjeink jó minőségben érhetőek el. Az, hogy albumunk készüljön olyan feladatokkal jár, melyhez jelenleg nincsen kapacitásunk. Bízunk abban, hogy egyszer lesz egy olyan háttere a kórusnak, melynek segítségével albumban is gondolkodhatunk.

– A közeljövőben milyen fellépéseitek lesznek?

– Május 25-én délután kettő órától a Református Zenei Fesztiválon fogunk a Bakáts téri nagyszínpadon fellépni. Ezt egy nagyon nagy lehetőségnek érzem, hiszen egyházi közegben, egy színvonalas fesztiválon el tudták helyezni együttesünket. Egy egészen széles repertoárral készülünk, így a gospeltől, a népzenén keresztül a jazz és pop műfajáig minden stílus és korosztály számára kívánunk zenei csemegét és töltekezést biztosítani.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!