„A zene Isten ajándéka” – evangélikus diákkórusok Békéscsabán

„A zene Isten ajándéka” – evangélikus diákkórusok Békéscsabán

Share this content.

Forrás: behir.hu, szöveg: Mikóczy Erika
Békéscsaba – Kórusmuzsikát hallgatni gyönyörűség, kórusban énekelni ajándék, és valami egészen különleges élmény, amikor csengő hangú gyermekkórusok és fiatalok adnak koncertet. Békéscsabán, szombaton délután egymás után érkeztek a csodák: hét énekkar lépett fel az evangélikus kistemplomban, az Evangélikus diákkórusok országos találkozóján.

„A zene Isten ajándéka”

 

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett kórustalálkozóra általános és középiskolás tanulókból álló énekkarok érkeztek Békéscsabára az ország számos pontjáról. Az evangélikus kistemplomban Köveskúti Péter, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium igazgatója köszöntötte a kórusokat és a közönséget. Pár szóban bemutatta Békéscsabát, beszélt arról, hogy jövőre lesz a város újratelepítésének háromszázadik évfordulója, és arról is, hogy már több mint ezerháromszázan járnak a csabai evangélikus iskola és óvoda intézményeibe. Luther Márton szavaival élve kiemelte, hogy a zene Isten ajándéka, ha pedig róla énekelhetünk, akkor minden gondunkat elfelejtjük.

 

Kodály Zoltán szerint az ének szelleme megvéd

 

Majorosné Lasányi Ágnes, az Evangélikus Pedagógus-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet igazgatója arról beszélt, hogy a talentumot, a tehetséget kamatoztatni kell. Mint mondta, a kórustalálkozóra érkezett tanulók valamennyien ezt teszik. Az igazgatónő Kodály Zoltántól kölcsönözte a következő gondolatot: Ha egy szóval akarnók jellemezni e nevelés lényegét, az a szó nem lehetne más, mint: ének… Mechanizálódó korunk olyan úton halad, melynek végén az ember géppé válik. Ettől csak az ének szelleme véd meg.”

 

A kórustagok tudják, hova kell emelni a tekintetüket

 

Ezt követően Kutyej Pál, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze tartott áhítatot. Ahogy fogalmazott: a jelen lévő kórusok tagjai valamit már megéreztek abból, amiért imádkozunk. Tudják, mit jelent a karvezető egy-egy apró karmozdulata, de tudják azt is, hova kell figyelni, hova kell emelni a tekintetüket.

„A muzsikát mindig szerettemAki járatos ebben a művészetbenaz jóféle ember, mindenre alkalmas” – mondta szintén Luther szavait idézve Kendeh Gusztáv, az Evangélikus Egyházzenei Bizottság elnöke, aki köszönetet mondott a nívós kórustalálkozó szervezőinek.

 

A fellépő kórusok

 

Ezután pedig kezdetét vette a csoda. A kórusok repertoárja igen széles volt, többek közt Balázs Árpád, Bárdos Lajos, Mozart, Berkesi Sándor, Kodály Zoltán, Purcell, Bach, Ola Gjeilo dalai csendültek fel, de Republic dalt is hallhatott a közönség. A dalokat, kórusműveket a következő énekkarok adták elő: Campanella Gyerekkórus, karvezető Hepp Éva (Albertirsa); Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Énekkara, karvezető Paraszt Attiláné (Szarvas); Luther Márton Evangélikus Kórus Énekkara, karvezető Eszenyi Gábor (Nyíregyháza); Kossuth Lajos Evangélikus Szakközépiskola Kórusa, karvezető Czeglédi Viktória Elynor (Miskolc); Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Kórusa, karvezető Stargla Szilvia (Bonyhád); Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum Énekkara, karvezető Takács Andrea (Sopron), és házigazdaként a békéscsabai Arrisus Ifjúsági Vegyeskar, Kutyejné Ablonczy Katalin vezetésével.

 

Magától értetődő egyszerűség

 

A gyerekekből, fiatalokból álló énekkarok előadásában mindig van valami plusz, amit csak ők tudnak produkálni. Van valami magától értetődő egyszerűség és tisztaság még akkor is, ha a mögöttük álló sok-sok próba ellenére esetleg néha egy-egy hang nincs a helyén. A gyerekkórusok muzsikájára, a néhol cérnavékony hangocskákra, máshol pedig elképesztő profizmussal megszólaltató dallamokra muszáj odafigyelni. S ha átadjuk magunkat a muzsika hallgatásának, akkor mi is tudjuk, hova kell emelni a tekintetünket, ha azt szeretnénk, hogy részünk legyen a szépben és a jóban.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!