Zenés reformációi áhítat volt Balassagyarmaton

Zenés reformációi áhítat volt Balassagyarmaton

Share this content.

Szöveg és fotó: Bartha István
Balassagyarmat – Balassagyarmaton a reformáció ünnepén, 2018. október 31-én este a református és evangélikus gyülekezet közös alkalmat tartott a Luther-házban. A rendhagyó áhítat keretében énekek és hosszabb-rövidebb szövegek váltották egymást a gyülekezetek lelkészei, Molnár Ambrus református és Bartha István evangélikus lelkész válogatásában és felolvasásával.

Ezen az estén „megszólaltak” többen is az egyházi és világi történelem jeles alakjai közül Augustinustól és Iréneusztól kezdve Clairvaux-i Bernáton és Assisi Ferencen át Lutherig és Kálvinig, valamint Jonathan Edwardstól és John Wesley-től kezdve Søren Kierkegaardon és Hamvas Bélán át Dietrich Bonhoefferig és Martin Luther Kingig. De helyet kapott a névsorban a magát ateista humanistának valló amerikai német író, Kurt Vonnegut mellett a kortárs magyar református teológus, Köntös László és a jelenlegi római katolikus egyházfő, Ferenc pápa is.

Az evangélikus gyülekezet énekkarának szolgálatával kezdődött az alkalom, melyet ezúttal is Antal Gusztávné vezényelt. Luther eredeti dallamával és német szövegével énekelték a reformáció himnuszát.

A kántori szolgálatot Tiszai Enikő zongoratanárnő végezte, aki egyaránt jártas a református és evangélikus korálkönyvben. Az áhítat záró akkordjaként „új énekeket” énekelt a gyülekezet a református dicsőítő csoport vezetésével.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!