Skip to main content

Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület

Beszámoló

Felfelé ügyelve

Beiktatták a Somogy–Zalai Egyházmegye elnökségét
A balatonboglári templomban iktatta be tisztségébe május 17-én Szemerei János püspök Kőszeghyné Raczkó Zsuzsannát, a Somogy–Zalai Evangélikus Egyházmegye újraválasztott esperesét és Végh Szabolcs új egyházmegyei felügyelőt. A liturgiában Sikter János porrogszentkirályi lelkész és Tiborcz Dániel tabi beosztott lelkész segédkezett.
Beszámoló

Kapaszkodjunk szeretetébe!

Háromszáz éves az evangélikus alapítású Bakonycsernye
Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg a település alapításának háromszázadik évfordulójáról a Fejér vármegyei Bakonycsernyén. A május 12-én, az evangélikus templomban tartott hálaadó alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. Dr. Udvardy György veszprémi érsek Isten áldását kérte az egybegyűltekre, Cieklinski János, a Magyar Pünk...
Beszámoló

Isten háza az igazság forrása

Megújult a templom és a gyülekezeti ház Kisbaboton
Kívül-belül megszépült a templom és a gyülekezeti ház is a Tét–Kisbaboti Társult Evangélikus Egyházközséghez tartozó Kisbaboton. A gyülekezet április 28-án istentiszteleten adott hálát a fejlesztésekért.
Beszámoló

Van eredménye az erőfeszítésnek

Nyugati egyházkerületi közgyűlés Várpalotán
Az elnökség és az egyházkerületi tisztségviselők jelentéseinek meghallgatása mellett a kerületi felügyelőjelöltek listájának véglegesítése volt a legfontosabb feladat a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület április 26-án Várpalotán tartott közgyűlésén.
Itthon

Balatonszárszói majális – hálaadással

Húsz éve újult meg a konferencia-központ
Kiváló adottságokkal, saját partszakasszal rendelkező telken létesítették annak idején, az 1930-as évek első felében Balatonszárszón a mai Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia-központ jogelődjét. Húsz éve bajor támogatással újult meg a missziói otthon, és akkor került az intézmény élére Végh Szabolcs is. Az évfordulót május 1-jén ünnepelték meg egész napos, nagyszabású, mégis családias progra...
Itthon

Együtt Jézus útján

Másodlelkészi tisztébe iktatták Czető Anita Katát Székesfehérváron
Nagy ünnepük volt április 27-én, szombaton a székesfehérvári és a környékbeli evangélikusoknak: a gyülekezet másodlelkészi tisztébe iktatták Czető Anita Katát. Ez alkalommal Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, az iktatás szolgálatát pedig Szarka István, a Fejér-Komáromi Egyházmegye esperese, valamint Bencze András püspökhelyettes, parókus lelkész v...
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!
Szarvason, Miskolcon és Veszprémben tartják missziói napjaikat a Magyarországi Evangélikus Egyház egyházkerületei május 25-én, szombaton. Az egyházkerületek missziói lelkészeinek gondolataival hívogatunk az alkalmakra.
Beszámoló

Ha szélesebb az alap, biztosabb a jövő

Finn–magyar testvérgyülekezeti szeminárium a finn nagykövetségen
Hogyan lesz a cserekapcsolatból valódi megértés? címmel szerveztek finn–magyar testvérgyülekezeti találkozót április 22-én a budapesti finn nagykövetségen. A testvérkapcsolat felvételének századik évfordulójáról is megemlékező eseményt a Magyarországi Evangélikus Egyház és a FinnAgora Alapítvány közösen szervezte.
Beszámoló

Posztumusz kitüntetést kapott Sztehlo Gábor

Mensch díjjal ismerték el a gyermekmentő lelkész munkásságát
Egyházi vezetők részére adott át posztumusz elismeréseket a Mensch Nemzetközi Alapítvány a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából április 16-án a Győri Nemzeti Színházban tartott megemlékezésen.
Beszámoló

Biztos alapokon álló barátság

Seppo Häkkinen püspök nyugdíjasként is visszalátogatott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületbe
Bár Seppo Häkkinen mikkeli püspök a múlt évben átadta a stafétabotot utódjának, Mari Parkkinennek, a magyar kapcsolat és a püspöktársával, Szemerei Jánossal való személyes barátság továbbra is nagyon fontos maradt számára. A virágvasárnapi hétvégét Kőszegen és Győrben töltötte a tavaly nyugdíjba vonult püspök Pekka Huokuna egyháztanácsossal és Kai Jantunen nyugalmazott esperessel együtt.
Publicisztika

Görögnek göröggé

A pogányok apostolának nevezett Pál fogalmazta meg azt a fontos elvet, hogy a krisztusi üzenet továbbadásához rá kell hangolódni annak az embernek a hullámhosszára, akinek a jó hírt át akarjuk adni. Ez a bibliai elv azonban nemcsak a misszióban fontos, hanem az ökumenében is.
Fennállásának húszéves évfordulóját ünnepli a Fabricius Endre Evangélikus Szeretetotthon, melynek alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak február 5-én, hétfőn délután. A Kisalföld.hu tudósítása.
Beszámoló

Ökumenikus imahét a Dunántúlon

Szemerei János Kaposváron, Szombathelyen és Székesfehérváron is szolgált
Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke az idei évben ismét több megyeszékhelyre eljutott az ökumenikus imanyolcad során.
Január 21-én istentisztelet keretében adtak hálát az uraiújfalui evangélikus templom belső felújításáért.
Riport

Domb teteji igehirdetés

A kötcsei gyülekezet örömeiről
A világon egyedülálló szokással, az úgynevezett „kerbájttal” ünneplik minden évben a kötcsei evangélikusok a kétszázhuszonöt éves templomuk felszentelésének évfordulóját. A sváb gyökerű településen a Luther-követők mindig is meghatározók voltak: egykor még a gazdák „fokmérője” is az volt, sikerül-e befejezniük az évi mezőgazdasági munkákat a november 21-ei evangélikus templomszentelési ünnepig....
Interjú

Egyértelmű iránytű

Szemerei János püspök a fiatalok útkereséséről
A korlátok nehézséget jelentenek, a hiányuk viszont frusztrációt okozhat – mutat rá Szemerei János. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke nem irigyli a mai fiatalokat. Az ifjúság és az elköteleződés éve apropóján középiskolai élményeiről is kérdeztük az egyházvezetőt, de természetesen a tisztújítás és az év igéje kapcsán is kíváncsiak voltunk a gondolataira.
Itthon

Isteni gondviselés, emberi hűség

Kétszáznegyven éves a rábaszentandrási gyülekezet
Kétszáznegyven évvel ezelőtt, 1783 adventjén tartották első istentiszteletüket a rábaszentandrási evangélikusok Gáncs János pajtájában. Innen számítja indulását a Győr-Moson-Sopron vármegyei községben élő gyülekezet. Az évfordulóra december 17-én, vasárnap ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek, majd a Gáncs-ház falán koszorút helyeztek el.
Beszámoló

Az egyház egy nagy család

Nyugdíjas lelkészek találkoztak
December 15-én tartották a nyugdíjas lelkészek, házastársaik és az özvegy papnék hagyományos találkozóját Budapesten, a Rózsák terén található Evangélikus Középiskolai Kollégiumban.
Riport

Felújított terek, megújuló közösség Pusztavámon

Vendégségben a Vértes lábánál
A megújult, elsősorban szabadtéri gyülekezeti programokhoz alakított pusztavámi parókiaudvaron Ribárszki Ákos, a Pusztavám–Móri Evangélikus Egyházközség lelkésze vár bennünket. „Teljék meg élettel!” – fogalmazza meg a lelkész a legfőbb kívánságát a májusban átadott, korszerű közösségi tereket végigmutatva. Riportunkból kiderül, hogy mi mindent tesz ezért Ribárszki Ákos és családja, az elhivatot...