Skip to main content

Szemerei János

Beszámoló

Felfelé ügyelve

Beiktatták a Somogy–Zalai Egyházmegye elnökségét
A balatonboglári templomban iktatta be tisztségébe május 17-én Szemerei János püspök Kőszeghyné Raczkó Zsuzsannát, a Somogy–Zalai Evangélikus Egyházmegye újraválasztott esperesét és Végh Szabolcs új egyházmegyei felügyelőt. A liturgiában Sikter János porrogszentkirályi lelkész és Tiborcz Dániel tabi beosztott lelkész segédkezett.
Beszámoló

Kapaszkodjunk szeretetébe!

Háromszáz éves az evangélikus alapítású Bakonycsernye
Ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg a település alapításának háromszázadik évfordulójáról a Fejér vármegyei Bakonycsernyén. A május 12-én, az evangélikus templomban tartott hálaadó alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. Dr. Udvardy György veszprémi érsek Isten áldását kérte az egybegyűltekre, Cieklinski János, a Magyar Pünk...
Beszámoló

Isten háza az igazság forrása

Megújult a templom és a gyülekezeti ház Kisbaboton
Kívül-belül megszépült a templom és a gyülekezeti ház is a Tét–Kisbaboti Társult Evangélikus Egyházközséghez tartozó Kisbaboton. A gyülekezet április 28-án istentiszteleten adott hálát a fejlesztésekért.
Beszámoló

Van eredménye az erőfeszítésnek

Nyugati egyházkerületi közgyűlés Várpalotán
Az elnökség és az egyházkerületi tisztségviselők jelentéseinek meghallgatása mellett a kerületi felügyelőjelöltek listájának véglegesítése volt a legfontosabb feladat a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület április 26-án Várpalotán tartott közgyűlésén.
Itthon

Balatonszárszói majális – hálaadással

Húsz éve újult meg a konferencia-központ
Kiváló adottságokkal, saját partszakasszal rendelkező telken létesítették annak idején, az 1930-as évek első felében Balatonszárszón a mai Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia-központ jogelődjét. Húsz éve bajor támogatással újult meg a missziói otthon, és akkor került az intézmény élére Végh Szabolcs is. Az évfordulót május 1-jén ünnepelték meg egész napos, nagyszabású, mégis családias progra...
Itthon

Együtt Jézus útján

Másodlelkészi tisztébe iktatták Czető Anita Katát Székesfehérváron
Nagy ünnepük volt április 27-én, szombaton a székesfehérvári és a környékbeli evangélikusoknak: a gyülekezet másodlelkészi tisztébe iktatták Czető Anita Katát. Ez alkalommal Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, az iktatás szolgálatát pedig Szarka István, a Fejér-Komáromi Egyházmegye esperese, valamint Bencze András püspökhelyettes, parókus lelkész v...
Szarvason, Miskolcon és Veszprémben tartják missziói napjaikat a Magyarországi Evangélikus Egyház egyházkerületei május 25-én, szombaton. Az egyházkerületek missziói lelkészeinek gondolataival hívogatunk az alkalmakra.
Beszámoló

Ha szélesebb az alap, biztosabb a jövő

Finn–magyar testvérgyülekezeti szeminárium a finn nagykövetségen
Hogyan lesz a cserekapcsolatból valódi megértés? címmel szerveztek finn–magyar testvérgyülekezeti találkozót április 22-én a budapesti finn nagykövetségen. A testvérkapcsolat felvételének századik évfordulójáról is megemlékező eseményt a Magyarországi Evangélikus Egyház és a FinnAgora Alapítvány közösen szervezte.
Beszámoló

Posztumusz kitüntetést kapott Sztehlo Gábor

Mensch díjjal ismerték el a gyermekmentő lelkész munkásságát
Egyházi vezetők részére adott át posztumusz elismeréseket a Mensch Nemzetközi Alapítvány a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából április 16-án a Győri Nemzeti Színházban tartott megemlékezésen.
Ajánló

A végső remény

Megjelent a Lelkipásztor teológiai szakfolyóirat legújabb száma
A 99. évfolyamába lépő Lelkipásztor evangélikus teológiai szakfolyóirat megújult külsővel, formában és tartalmi elemekkel jelenik meg a 2024-es évtől. E változás egyik szükségszerű oka az volt, hogy a benne szereplő írások elérhetőkké válhassanak az MTA open access (ingyenes online) folyóirat-​​adatbázisában. Az alábbi sorokkal a szakfolyóirat legújabb, 2024/4. számot ajánljuk olvasóink figyelm...
A Duna Televízió Agapé című műsora adásának témája nagypéntek és húsvét üzenete volt.
Beszámoló

Biztos alapokon álló barátság

Seppo Häkkinen püspök nyugdíjasként is visszalátogatott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületbe
Bár Seppo Häkkinen mikkeli püspök a múlt évben átadta a stafétabotot utódjának, Mari Parkkinennek, a magyar kapcsolat és a püspöktársával, Szemerei Jánossal való személyes barátság továbbra is nagyon fontos maradt számára. A virágvasárnapi hétvégét Kőszegen és Győrben töltötte a tavaly nyugdíjba vonult püspök Pekka Huokuna egyháztanácsossal és Kai Jantunen nyugalmazott esperessel együtt.
Publicisztika

Görögnek göröggé

A pogányok apostolának nevezett Pál fogalmazta meg azt a fontos elvet, hogy a krisztusi üzenet továbbadásához rá kell hangolódni annak az embernek a hullámhosszára, akinek a jó hírt át akarjuk adni. Ez a bibliai elv azonban nemcsak a misszióban fontos, hanem az ökumenében is.
Itthon

Evangélikus-görögkatolikus találkozó

A két egyház vezetői lelkipásztori kérdésekről is beszélgettek Máriapócson
Máriapócs adott otthont február első napján annak a már hagyományosnak mondható találkozónak, melyet a görögkatolikus és evangélikus egyház vezetői tartanak évről évre.
Beszámoló

Ökumenikus imahét a Dunántúlon

Szemerei János Kaposváron, Szombathelyen és Székesfehérváron is szolgált
Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke az idei évben ismét több megyeszékhelyre eljutott az ökumenikus imanyolcad során.
Január 21-én istentisztelet keretében adtak hálát az uraiújfalui evangélikus templom belső felújításáért.
Beszámoló

Mindenkinek jár a segítő szeretet!

Elkezdődött a 2024. évi ökumenikus imahét
A vendégszeretet és közösségteremtés gesztusaként egy-egy pohár vízzel köszöntötték az ökumenikus imahét megnyitójának szolgálattevőit január 21-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Ezzel a cselekedettel azt az ószövetségi történetet idézték fel, amikor Ábrahám vízzel kínálta három titokzatos látogatóját, hogy felfrissüljenek. A Burkina Faso-i szokás azért jelent meg a liturgiában, mert a...
Interjú

Egyértelmű iránytű

Szemerei János püspök a fiatalok útkereséséről
A korlátok nehézséget jelentenek, a hiányuk viszont frusztrációt okozhat – mutat rá Szemerei János. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke nem irigyli a mai fiatalokat. Az ifjúság és az elköteleződés éve apropóján középiskolai élményeiről is kérdeztük az egyházvezetőt, de természetesen a tisztújítás és az év igéje kapcsán is kíváncsiak voltunk a gondolataira.
Publicisztika

Ismeretlen ismerős

A finn–magyar országos testvéregyházi szerződés aláírásának tiszteletére ünnepi fogadást rendeztek a helsinki magyar nagykövetségen. A festői környezetben álló épületet olyan emberek töltötték meg, akiknek fontos a két nép, valamint az egyházaink közötti jó kapcsolat.
Videótár

„Ne féljetek!”

Az evangélikus püspökök karácsonyi videóüzenete
Lukács evangéliumában háromszor is megjelenik az angyal az üzenettel: „Ne félj(etek)!” Előbb Zakariásnak, majd Máriának, végül a pásztoroknak tolmácsolja az örömhírt, és mondanivalóját minden esetben ezzel a felütéssel kezdi. A három vonatkozó szentírási szakasz kapcsán fogalmazzák meg karácsonyi gondolataikat a Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei, Fabiny Tamás, Kondor Péter és Szemerei J...