Skip to main content

2024. április 23. 16:00

Könyvek titkos utóélete

A könyv világnapjára: szívet melengető visszajelzések a Luther Kiadó kiadványairól

„Számomra igazi, fentről jövő ajándék az értékteremtés és az a lehetőség, hogy részese lehetek olyan kiadványok elkészítésének, amelyek másoknak lelki élményt nyújtanak” – fogalmaz Boda Zsuzsa, a Luther Kiadó munkatársa, aki olyan szívet melengető olvasói visszajelzéseket ismertet, amelyek képet adnak arról, milyen utóélete lehet egy-egy könyvnek.

konyvek titkos utolete foto Freepik

Ritka ajándék. Az újságírói, könyvszerkesztői munka egészen különleges alkotói folyamat. Hosszú napokig, hetekig, olykor hónapokig elmerülhet az ember egy témában, megismerhet egy gazdag életutat, vagy jártasságot szerezhet egy számára addig ismeretlen területen.

Kiváltságként élem meg, hogy az utóbbi években a Luther Kiadóban a nevemet számos könyv és más kiadvány szerzőjeként, szerkesztőjeként jegyzik. Számomra igazi, fentről jövő ajándék az értékteremtés és az a lehetőség, hogy részese lehetek olyan kiadványok elkészítésének, amelyek másoknak lelki élményt nyújtanak.

Ugyanakkor különleges is ez az ajándék, mert viszonylag ritkán érkezik az olvasóktól visszajelzés a kiadványok utóéletéről, a könyvek mások életére gyakorolt hatásairól. Hadd osszak most meg két, szívet melengető visszajelzést, amelyeket az utóbbi időben kaptam.

igezo jelekHímzett szimbólumok. 2023 adventjében a Luther Kiadó munkatársaival több gyülekezet vendégszeretetét élvezhettük, amikor felolvasóesttel egybekötött könyvvásárt tarthattunk náluk. Sárváron, a templomban jó szívvel ajánlottam többek között az Igéző jelek – Keresztény szimbólumok és magyarázataik Luther-idézetekkel című könyvünket és a hozzá tartozó színezőfüzetet.

Elmeséltem, milyen lenyűgöző hatással volt rám, amikor először jártam a főváros mátyásföldi evangélikus templomában, amelynek famennyezet-kazettáin a könyvben szereplő egyházi szimbólumok eredetije látható. Néhány szót ejtettem arról is, hogy számomra milyen örömet okozott ennek a hiánypótló kötetnek az elkészítése, miközben arra is felhívtam figyelmet: a szimbólumok magyarázataiból kiderül, mennyire beszédesek az ábrázolások. Hiszen mást jelent, ha például a Krisztust jelképező bárány előre-, illetve ha hátranéz, mint ahogy az sem mindegy, hogy az egyházat szimbolizáló hajónak van-e vitorlája, vagy nincs.

Miután befejeztem az ajánlót, a lelkésznő kért szót, és elém tett néhány énekeskönyvet. Textilborító fedte őket, a tetejükön pedig az ajánlott könyv néhány szimbóluma volt meghímezve. Mint kiderült, a gyülekezet kézművesköre a színezőfüzet ábráit mintagyűjteményként használta. Örömöm határtalan volt, attól kezdve pedig mindenhol elmeséltem, milyen „új életet kezdett” Sárváron a Luther Kiadónak ez a keresztény szimbólumokat bemutató kötete.

Hálózatba kerülve. Egy másik gyülekezetben épp egy fiatal hölggyel elegyedtem szóba, akiről kiderült, hogy akkor vett részt először az egyházközség által szervezett programon. Ajánlásom alapján megtetszett neki, így megvásárolta a Mennyei hálózatban című, Csermely Péter hálózatkutató biokémikussal, a Magyar Tudományos Akadémia tagjával, evangélikus lelkésszel készített interjúkötetemet. Miután elolvasta, a következő levelet küldte:

„Kedves Zsuzsa!

Decemberben megígértem, megírom, hogy tetszett a Mennyei hálózatban című könyv. Már az elején rögtön megtetszett, ahogy Csermely Péter egyedi látásmóddal beszélt Jézusról és a szeretetről. Érződött a kutatói szemlélet abban is, hogy tudta, hol a határ a hálózatelméletben is, és ettől számomra nagyon hitelessé vált.

Mennyei halozatbanLegjobban az Ima című fejezet fogott meg, mert a hitem jelenlegi szakaszában pont erre volt szükségem. A könyv által úgy érzem, megtanultam rendesen imádkozni. És biztos vagyok benne, ahogy telik majd az idő, újra elő fogom venni, mert akkor majd másra lesz szükségem, és akkor is nagyon sokat fog adni ez a könyv.

Hatalmas megnyugvással töltött el a 207. oldal alján a biokémikus, hálózatkutató akadémikus utolsó mondata: »Ráadásul gyakran kiemeljük magunkat a teremtésből, ami azért borzasztó, mert nekünk nem a föld kizsákmányoló urainak, hanem felelős gazdáinak kellene lennünk.« Nagyon régen volt egy vitám erről, és én is ugyanezt a felelősségérzetet érzem az állatok iránt. Jó érzés volt, hogy nem csak én érzek így.

Úgyhogy nagyon jó volt olvasni a könyvet, minden oldalon egy újabb gondolattal gazdagodtam. Nagyon hálás vagyok, hogy megismerhettem a kötetet, és köszönöm a fantasztikus munkádat! Üdvözlettel, X. Y.”

 * * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. február 11–18-i 89. évfolyam 5–6. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-17-18
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső