Skip to main content

Ifjúság

Ovisok olimpiája

Megrendezték a 14. országos evangélikus ovis olimpiai játékokat
Bár Párizsban még az olimpiai játékok előkészületeinek utolsó simításai zajlanak, hazánk evangélikus óvodáiban több mint kétezer lelkes óvodás közreműködésével sikeresen zárultak az április 25-ére meghirdetett 14. országos evangélikus ovis olimpiai játékok.

Lehet-e teáscsészéből gyertyatartó?

Történelemverseny 7–8. évfolyamosok számára
Világutazó és világhírű magyarok – álmok álmodói: emberek, sorsok, sikerek, felfedezések és találmányok címmel hirdette meg az Evangélikus Pedagógiai Intézet idei történelemversenyét a 7–8. évfolyamosok számára.
A nyíregyházi Nagytemplomban tartották április 19-én az evangélikus diákkórusok országos találkozójának ünnepi hangversenyét, amely egyben Éneklő Ifjúság minősítő alkalom is volt. A helyi evangélikus oktatási intézmények (általános iskola, illetve gimnázium) kórusai mellett a találkozóra az ország több pontjáról – Albertirsáról, Békéscsabáról, Bonyhádról, Dombóvárról, Pápáról és Szarvasról – ér...
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói közös programokat szerveznek, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik. A Duna Televízió Lét-​Ige című protestáns magazinjának riportja. A Duna Televízió Lét-​Ige című protestáns magazinjának riportja.

Huszonnégy csapat, nyolc állomás

Megrendezték a 32. országos evangélikus hittanverseny iskolai döntőjét
A 32. országos evangélikus hittanverseny egyházi iskolák tanulói számára meghirdetett országos döntőjét április 13-án rendezték az evangélikus egyház országos irodája gyülekezeti és missziói osztálya szervezésében Budapesten, a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. A huszonnégy döntőbe jutott csapatra nyolc különböző állomáson vártak a János evangéliuma alapján összeállított, felkészültséget és c...
A Magyar Bibliatársulat Alapítvány online bibliaismereti versenyt hirdet Miért jött Jézus? címmel, amelyre középiskolásokat, valamint főiskolásokat, egyetemistákat és más fiatal(os) felnőtteket is szeretettel várnak.

Belső iránytűvel a fiatalok között

Többcélú konferencia az ifjúsággal foglalkozóknak
Háromszázötven résztvevővel zajlott március 22–24-én a hetedik ifjúságivezető-képző konferencia Budapesten, a Ráday Házban. Felekezetközi összefogásban, az Ifjúságépítők Alapítvány főszervezésében várták a fiatalokkal foglalkozó hivatásos vagy önkéntes szolgálattevőket, és egyszerre kínáltak nekik lehetőséget a lelki megújulásra, az ismeret- és kompetenciabővítésre, valamint a találkozásra, ism...

Így írunk mi

Középiskolásoknak hirdetett költőversenyt az Evangélikus Országos Gyűjtemény
Az Evangélikus Országos Gyűjtemény – szerteágazó jubileumi Petőfi-projektjének egyik utolsó mozzanataként – március 15-éhez kapcsolódva középiskolások számára hirdetett meg költőversenyt, melyre 7–12. osztályos diákok jelentkezését várták. A döntőt március 22-én rendezték az Evangélikus Országos Múzeumban.

Hol az ifjúság helye az evangélikus egyházban?

Szóbanforgó Podcast különkiadás
A fiatalok és az evangélikus egyház kapcsolódási pontjait bármikor érdemes górcső alá venni, de a népszámlálás közelmúltban közzétett adatainak ismeretében, valamint annak fényében, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyházban 2024 az ifjúság és elköteleződés éve, ez most különösen is aktuális. A Szóbanforgó Podcast különkiadásában Kézdi Beáta, az Evangélikus Információs Szolgálat főszerkesztője ...

Évtizedekre szóló útravalót adnak

Pedagógusok arról, ami fontosabb az iskolarangsornál
A HVG 2023-ban közzétett országos középiskolai rangsorában a hatodik helyen végzett a Deák Téri Evangélikus Gimnázium. A szövegértés-kompetencia és a magyarérettségi eredményeit tekintve első, illetve második helyre került az intézmény, a matematikakompetencia alapján pedig a harmadik legjobb pozíciót foglalja el. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet [OECD] által háromévente...

Játékos ismeretszerzés mesterfokon

Sokszínű múzeumpedagógiai foglalkozások az Evangélikus Országos Múzeumban
Hogyan lehet a mai fiatalokat becsalogatni egy múzeumba, és milyen interaktív eszközökkel lehet lekötni a figyelmüket? – erről kérdeztük Borókay Zsófiát és Kondor Boglárkát, az Evangélikus Országos Múzeum muzeológus-múzeumpedagógus munkatársait.
Az idei évben is számos tábort szervez a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztálya, melyekre szeretettel várják a régi és új résztvevőket.

Jól beverték Dávid orrát

Avagy kell-e a művészettörténetet végképp eltörölni
2023 végén nagy felháborodást keltett meglehetősen széles körökben, hogy a középiskolákban választható tárgyként sem lehet művészettörténetet tanulni, illetve megszüntették a tárgyból az érettségit. A helyzet azonban az, hogy már a 2020-ban megjelent, átdolgozott Nemzeti alaptantervből is hiányzik. Cikkünk nem fog tudni teljes körképet és látleletet adni a problémáról és várható következményeir...

Generációk viharában

16. KÖSZI Életfonal életvezetési tábor 7–12. osztályosok számára
Idén tavasszal is megrendezi a KÖSZI Egyesület az Életfonal életvezetési tábort, ahova 7–12. osztályos diákokat várnak. Kiscsoportos beszélgetések, interaktív drámafoglalkozások, közösségépítő játékok és más izgalmas programok várják a táborozókat egy felejthetetlen négynapos hosszú hétvége során. Idei mottó: „Generációk viharában”.
Az Evangélikus Országos Gyűjtemény a Petőfi-emlékév zárásaként verspályázatot és költőversenyt hirdet középiskolások (7–12. osztály) számára.

És akkor kisütött a nap

Keveházi László volt a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola vendége
A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezés keretében Keveházi László nyugalmazott evangélikus lelkész, a Sztehlo Gábor által alapított Gaudiopolis gyermekköztársaság „miniszterelnöke” tartott előadást a gyerekeknek a Szent Gellért általános iskolában február 25-én.

20 éves a keresztény iskolások tájékozódási túrája

Idén tavasszal a Zemplénbe várják a fiatalokat
A KITT – keresztény iskolások tájékozódási túrája – igazán különleges rendezvény, amely immáron húsz éve segíti az egyházi iskolákba, közösségekbe járó fiatalok csapatépítését.

Szélrózsa és Teo-caching

Mi várható az ifjúság évében? – Szidoly Roland koordinátort kérdeztük
Egyházunkban ez az esztendő az ifjúság és az elköteleződés tematikus éve, az év egyik legkiemelkedőbb programja pedig a Szélrózsa találkozó lesz. Mindkét projekt fő felelőse Szidoly Roland, az országos iroda gyülekezeti és missziói osztályának osztályvezető-helyettese, a gyermek- és ifjúsági munkaág vezetője ugyanis egyben a Szélrózsa Tízek szervezőcsapatának vezetője is. Mottókról és tervekről...
Elérhetővé vált a Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó regisztrációs felülete, június 16-ig van lehetőség az online regisztrációra és jegyvásárlásra. Ezt követően a helyszínen lehet majd jegyet váltani, valamivel drágábban az online áraknál.
A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottsága meghirdeti gyermek- és ifjúsági pályázatát egyházmegyék, egyházközségek és cserkészcsapatok részére.