Skip to main content

Kultúra

Egy szófogadó, engedelmes fiúcska, egy busz utazóközönsége  és egy szó, amelynek nem kellett volna elhangoznia. Füller Tímea írása.

Hol tart az énekeskönyv-megújítás?

Betekintés a két éve elindult folyamat kulisszái mögé
Miről is szólhatna a Cantate rovat írása Cantate vasárnapján, ha nem a gyülekezeti éneklésről? Immár több mint két éve annak, hogy elindult egyházunkban az énekeskönyv-megújítás folyamata. Olvasóink most ebbe a nagylélegzetű munkába nyerhetnek betekintést, méghozzá abból az alkalomból, hogy készül az első próbafüzet, új énekekkel.

A magyarok leleményessége nem ismerte a határokat

Kék Pelikan: a legszerethetőbb magyar csalástörténet
„Elképesztően izgultam, sőt egy másik hamis jegyet is vittem magammal az Erasmus-ösztöndíjjal kint lévő évfolyamtársamnak, aki ezzel utazott vissza. A Kék Pelikan főszereplőitől vettem akkoriban ezeket a jegyeket, így ismertem meg őket és a vásárlás és felhasználás folyamatát is” – mesélte filmjének személyes tapasztalat adta hátteréről Csáki László rendező.

Szerelem mindenekfelett

Új fordításban érhető el Kristin Lavransdatter történetének első része
Mit keres ez a könyv a Luther Kiadó kínálatában? – zakatolt bennem szinte folyamatosan a kérdés, miközben Sigrid Undset norvég írónő Kristin Lavransdatter-trilógiájának első részét, a Koszorút olvastam. Csak a kötet utolsó lapjaihoz érve, az utószóból értettem meg, miért lehet helye, létjogosultsága a főként egyházi-teológiai tematikájú kiadványok mellett.

Könyvek titkos utóélete

A könyv világnapjára: szívet melengető visszajelzések a Luther Kiadó kiadványairól
„Számomra igazi, fentről jövő ajándék az értékteremtés és az a lehetőség, hogy részese lehetek olyan kiadványok elkészítésének, amelyek másoknak lelki élményt nyújtanak” – fogalmaz Boda Zsuzsa, a Luther Kiadó munkatársa, aki olyan szívet melengető olvasói visszajelzéseket ismertet, amelyek képet adnak arról, milyen utóélete lehet egy-egy könyvnek.

Templomsorsok – mi történik, ha elfogy a gyülekezet?

Körkép Bikaltól Murgáig és azon is túl
Érzelmek és racionális érvek feszülnek egymásnak, amikor a romló vagy akár kimondottan veszélyeztetett állapotú evangélikus templomokra gondolunk. Az egyház küldetése az élő kövek felé szól, de ott az a hatalmas épített örökség, amely azért létezhet, mert voltak emberek, akik egykor valóságos kövekből álló hajlékokat akartak építeni az Úristennek. Kinek a felelőssége megőrizni azokat az épülete...
„Erőssége vagy a nincstelennek, erőssége a szegénynek a nyomorúságban, oltalom a zivatarban” (Ézs 25,4) – olvasható héberül a sokszor idézett bibliai mondat azon az aranyozott ezüstkelyhen, amelyet az 1838-as pesti árvíz egyik izraelita túlélője hálából készíttetett a pesti evangélikus egyház lelkésze számára, mivel a lutheránus közösség templomában a vészben ő is menedékre talált. A Pest város...

Kríziskezelésből egyes

Szőnyeg alá söpört konfliktusok a színpadon
Halmozódó hazugságok, ki és meg nem beszélt problémák, végül családok összeomlása elevenedik meg a Centrál, illetve a Belvárosi Színház színpadán. Mindez mai, olykor igencsak trágár nyelvezettel, de a mindkét drámában jelen lévő pattanásig feszült idegek miatt ez érthető és indokolható. Azért is elfogadható, mert az éveken át elkendőzött feszültségek és csalások felszínre kerülése után nagyon n...

„…hogy valljalak, tagadjalak…”

Isten hiánya és jelenléte József Attila verseiben
Népszerű teológia rovatunk írása a magyar irodalom egyik költőóriásának – vagy ahogy a szerző nevezi, a 20. század magyar Jóbjának –, József Attilának az istenkeresését állítja a középpontba.

A Megfeszített, a kakas és Péter

Nagy Zoltán Krisztus a kereszten című festményéről
Jézus elgyötört teste a kereszten azt az összetört lelkiállapotot mutatja fel, amely sokak számára ismerős lehet: az elhagyatottság, a szorongás, az esendőség, a megalázottság sokak által megélt állapotát. Ezt ábrázolja Nagy Zoltán nyugalmazott orvosprofesszor Krisztus a kereszten című festménye is, amelyet néhány hete a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozott. A kép jelenleg az Északi...

Bach Máté-passiója és más szenvedéstörténetek

Ökumenikus kerekasztal-beszélgetés a Müpában
A Budapesti Fesztiválzenekar Kompasszió – J. S. Bach Máté-passiója és más szenvedéstörténetek című nagyheti hangversenyéhez kapcsolódva március 25-én ökumenikus, vallásközi kerekasztal-beszélgetés zajlott a Művészetek Palotája Üvegtermében.

Időtlen szerelmi történet

Újabb Nobel-díjas író könyve a Luther Kiadótól
Nemrégiben jelent meg a Luther Kiadó gondozásában a Nobel-díjas norvég írónő, Sigrid Undset trilógiájának, a Kristin Lavransdatternek az első része, a Koszorú című kötet. A március 22-i budapesti könyvbemutatón a Huszár Gál könyvesboltban a kiadó képviseletében Isó M. Emese művészettörténész, a Credo folyóirat főszerkesztője Patat Bencével, a kötet fordítójával és az olvasás népszerűsítését szí...

Étkekkel és lélekkel

Francia romantika és hiteles magyar élethelyzetek a moziban
Két igazán lélekre ható új filmet ajánlunk most olvasóink figyelmébe. Böjtben ételt népszerűsítő mozit javasolni talán tiszteletlenségnek tűnhet, de A szenvedély íze című francia dráma a főzés tudománya mellett leginkább az egymás iránti tiszteletről és szeretetről szól. Ahogy a magyar Valami madarak című alkotás is, melyben magukra hagyott generációk tagjai találnak egymásra.

Így írunk mi

Középiskolásoknak hirdetett költőversenyt az Evangélikus Országos Gyűjtemény
Az Evangélikus Országos Gyűjtemény – szerteágazó jubileumi Petőfi-projektjének egyik utolsó mozzanataként – március 15-éhez kapcsolódva középiskolások számára hirdetett meg költőversenyt, melyre 7–12. osztályos diákok jelentkezését várták. A döntőt március 22-én rendezték az Evangélikus Országos Múzeumban.
Minden érzékre hat a már összeszokott szerzőpáros, Gryllus Dániel és Lackfi János legújabb közös alkotása, az Itt járt a földön című dalciklus. Zenei anyag és képeskönyv született egy – szó szerint – álomból, mely az evangéliumi üzenet valóságosságát hivatott megmutatni hanggal, képpel és verssel.
Kossuth-díjat kapott Bretz Gábor Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese, aki interjúiban gyakran beszél evangélikus kötődéséről.
Korunkban a politikusok, politológusok, újságírók, de még a közélet iránt érdeklődő emberek is árgus szemekkel figyelik, hogy egy-egy újonnan megválasztott kormánynak mik az első intézkedései. Ezt a kormánytagok is jól tudják, ezért megpróbálnak elsőként fontos, jelképes üzenettel bíró, terveiket, politikai arcélüket határozottan bemutató intézkedéseket hozni. 1848-ban, amikor az első felelős m...
Kiemelkedő színvonalú irodalomtörténészi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Hafner Zoltán irodalomtörténész, szerkesztő, az Evangélikus Országos Gyűjtemény tudományos munkatársa.

Házassági gyorstalpaló Háy módra

Ismétlődő családi minták a színpadon
Férfi és nő kapcsolata, ahogy Háy János látja. A Szkéné Színházban a házasság optimista, illetve mélyen pesszimista olvasatát is megkapja a néző, ha az író novelláiból készült két előadásra jegyet vált. Az Elem az előbbire példa, megmutatja, hogy kompromisszumok árán ugyan, de azért le lehet élni egy életet szépen, egymás mellett. A lány, aki hozott lélekből dolgozott generációi viszont rendre ...

Jól beverték Dávid orrát

Avagy kell-e a művészettörténetet végképp eltörölni
2023 végén nagy felháborodást keltett meglehetősen széles körökben, hogy a középiskolákban választható tárgyként sem lehet művészettörténetet tanulni, illetve megszüntették a tárgyból az érettségit. A helyzet azonban az, hogy már a 2020-ban megjelent, átdolgozott Nemzeti alaptantervből is hiányzik. Cikkünk nem fog tudni teljes körképet és látleletet adni a problémáról és várható következményeir...