Skip to main content

2024. április 16. 9:40

Nem hétköznapi ügyek és élethelyzetek

Átadták a 2024. évi Bornemisza Péter- és Írónád díjakat

Ukrajnai evangélikusok életét, piliscsabai kisgyerekek és fogyatékkal élő idősek közös programját, illetve elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot, valamint egy hívő stand upossal készült interjút ismert el idén – ezúttal negyedik alkalommal – a Magyarországi Evangélikus Egyház a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal és különdíjjal. Az átadóünnepséget április 15-én tartották egyházunk budapesti székházának templomában.

A Magyarországi Evangélikus Egyház által alapított díjakat idén is olyanok vehették át, akik világi, illetve egyházi médiafelületeken 2023-ben közzétett munkáikkal az evangélikusság és az evangélikus egyház pozitív megítélését, népszerűsítését vagy missziós tevékenységét segítették elő.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Sajtóbizottságának elnöke, Lovass Tibor elsőként a  2024. évi Bornemisza Péter-különdíjjal elismert alkotást méltatta. Kuklai Katalinnak A babaszagú világ ajándéka – Kölcsönösen gazdagodnak a kisgyerekek és a fogyatékkal élő idős gondozottak a közös programokból című, a Népszava.hu internetes portálon 2023. november 20-án megjelent, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetotthon piliscsabai telephelyén készült riportjáról a bizottsági elnök így fogalmazott: „Kuklai Katalin megtapasztalta a piliscsabai »sztehlósságot«, a szeretetet, a másik emberhez odafordulást. A Népszava.hu újságírója mindezt megélte, megtapasztalta, átitatódott vele, és kiválóan fogalmazta meg az átélt érzéseit. És ahogy ő, úgy én is, és mind, aki olvassa az írást a babaszagú világról, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat piliscsabai telephelyének lakóiról, dolgozóiról, hosszú időre viheti magával ezt a pozitív töltődést, ezt a lüktetést, ezt a gyönyörű ajándékot.”

K

Kuklai Katalin

Az idei Írónád különdíjat Balczó Mátyás, az Evangélikus Információs Szolgálat újságíró-szerkesztője kapta a Hit, humor és lelki mélység – Gyerekkortól megérésig – Kovács András Péter humoristát kérdeztük című, az Evangélikus Élet magazin 2023. március 5–12-i számában megjelent írásáért. Prőhle Gergely, egyházunk országos felügyelője laudációjában a risus paschalisból, a húsvéti nevetésből és a lutheri hilaritásból, vidámságból kiindulva a humor közösségteremtő erejéről úgy fogalmazott: „Balczó Mátyás a cikkeiben sokszor hivatkozik a lutheri hilaritásra, szinte alig akad írása, melyben a humort ne hozná be; ez egyházi újságírók körében rendkívülinek mondható. A Kovács András Péterrel készült interjújából ugyanakkor azt is megtudjuk, hogy társadalmi felelősséggel is jár a stand upos munka, ahogy a risus paschalis és a lutheri hilaritás mögött is sokkal több van, mint egy-egy humoros történet, vidám fordulat. Ebből az interjúból is az derül ki, hogy a humor jóval magán túlmutató jelenség. Mennyi szélesebb körben értelmezhető üzenet, mögöttes tartalom jelenik meg általa! Felfelé emelhetjük a tekintetünket: ez egy örömteli üzenet, amely ebben az interjúban is hangsúlyosan megjelenik.” Az országos felügyelő zárszóként azt mondta: „Mátyás Luther gondolata mentén éli az életét, és erre hívja fel cikkei által is a figyelmet: »Ha azt képzelném, hogy az Úristen nem érti a tréfát, nem is szeretnék a mennybe jutni.«”

A világi felületen publikált, evangélikus vonatkozású anyagok versenyében Vörös Szabolcsnak a Válasz Online felületén 2023. június 26-án megjelent, „Láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat” – először járt magyar püspök ukrán háborús zónában című riportja nyerte el a Bornemisza Péter-díjat.

„Egy riport hét fejezetben Odesszából. Életszagú. Megdöbbentő, színekkel, bánatokkal, tragédiákkal, reménnyel teli. A Válasz Online cikke Fabiny Tamás püspök békejárásáról szól a Fekete-tenger partvidékéről. A kényszermegoldásokra késztetett térség hétköznapjainak az életéről szól. Azokról az ott élő evangélikusokról, akik templomaikat mint házaikat sírják vissza. Ezt a riportot mindazoknak ajánlom, akik szeretnék egy kicsit közelebbről megismerni azt a poklot, ami a határainktól nem is olyan messze tapasztalható. És ahol Fabiny püspök arról beszélt a Biblia alapján, hogy úgy szeressük a szomszédainkat, mint magunkat. Ároni áldásában pedig az igazságos békéért imádkozott. A keresztényi igazságosért!” – mondta laudációjában Lovass Tibor.

A 2024. évi Írónád díjat Vitális Judit, a Magyarországi Evangélikus Egyház hírportáljának felelős szerkesztője, az Evangélikus Élet magazin hírszerkesztője vehette át a magazin 2023. február 5–12-i számában megjelent, Nem tündérmese – Isten kegyelme: Balicza Klára és Jenei Róbert egymásra találásának története című, házasság heti interjújáért.

Fabiny Tamás elnök-püspök méltatásában azt mondta: „Vitális Juditnak az Evangélikus Életben és az Evangélikus.hu portálon megjelent írását az evangélikus egyházhoz, ahhoz az egyházhoz méltónak érzem, mely vallja: minden tagja kegyelemből él, továbbá amely közösségben érzékenyen és tapintatosan tud reagálni nehéz helyzetekbe került emberek kérdéseire, valamint nyitottságával méltó ahhoz az Úrhoz, aki ezt mondja: »Jöjjetek énhozzám mindnyájan…« Azonban ami ezt a cikket igazán méltóvá teszi arra, hogy egy evangélikus sajtódíjban részesüljön, az az, hogy az egész történetet a bűnbánat, az imádság és a kegyelem erőterébe helyezi el.”

Vitális Judit

A díjátadó ünnepségen a budapesti Rózsák terei Evangélikus Középiskolai Kollégium diákja, Máté Csaba Csongor Johann Sebastian Bach G-dúr csellószvitjének első tételét játszotta el.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső