Skip to main content

Itthon

Országos kórustalálkozó Kiskőrösön

„Hála, hogy ébren szentegyházad!”
„A közös éneklés és zenélés közösséggé formál, egyénileg és közösségileg is közelebb visz Istenhez” – írta Fabiny Tamás elnök-püspök az országos evangélikus kórustalálkozó füzetének köszöntőjében. Hálatelt szívvel gondolhat vissza a május 11–12-i hétvégére az a közel kétszáz énekes, aki kilenc evangélikus énekkar tagjaként Kiskőrösre utazott, hogy az Úristent szolgálva énekeljen, és megismerje ...
Az általános tisztújítás jegyében megkezdődött az egyházmegyei elnökségek iktatása. Bács-Kiskun Egyházmegyében a már az előző ciklusban is azonos tisztséget betöltő Homoki Pál esperes és Dudla Erzsébet felügyelő kapott bizalmat a gyülekezetektől. Május 12-én, vasárnap Dunaegyházán iktatta be őket Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke.

A völgyben is magasra mutatva

Megújult a liszói evangélikus templom belső tere
A Zala vármegyei Liszó evangélikus templomának belső felújításáért adtak hálát május 12-én. A hálaadó istentiszteleten Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese hirdette Isten igéjét. Az ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszédet mondott.

A világosság hírnökei

A huszadik országos evangélikus bábfesztiválon jártunk
Színvonalas előadásokban, változatos technikákban és egyedi bábokban lelhette örömét a huszadik országos evangélikus bábfesztivál közönsége. Az esemény ismét bizonyította, hogy a gyülekezeti bábozás nem csupán közösség-, hanem gyülekezetépítő is. A Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközség Kápolna Színpadán május 11-én az ajkai, az alsósági, a büki és a soproni gyülekezet bábcsoportja mutatta ...

Két jelölt az egyházkerületi felügyelői posztra

Közgyűlés az Északi Egyházkerületben
Az Északi Evangélikus Egyházkerület március 3-ai rendes tavaszi közgyűlésén az a határozat született, hogy az általános tisztújítás kapcsán az egyházkerületi felügyelőjelöltek nevét tartalmazó jelöltlista véglegesítésére külön online alkalmat hívnak össze. Erre a rendkívüli közgyűlésre május 3-án került sor, s a legfőbb napirendi pontja a jelöltlista véglegesítése volt.

Nem csak oktatnak, szociális érzékenységre is nevelnek

Márta Mozgalom az evangélikus iskolákban
Az idei tanévben indult mozgalom célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a szeretetszolgálat fontosságára az egyházi iskolák működésében. A szeretetszolgálat, a segítő odafordulás nem tekinthető az egyháziasság leglényegesebb elemének, nem ettől leszünk keresztények. Mégis, szeretetszolgálat nélkül nincs hiteles egyháziasság, az egyházi fenntartású oktatási intézmények lényeges jegyének tekinthető.

Adománygyűjtés: 3000 gyermeknek segít az Ökumenikus Segélyszervezet

A 1353 tárcsázásával most bárki segíthet kapaszkodót nyújtani!
Kapaszkodókra minden gyermeknek szüksége van! – Különleges helyszínen, egy fővárosi falmászóteremben hirdette meg hagyományos, országos pénzadománygyűjtését a gyermekekért végzett munkájának támogatására az Ökumenikus Segélyszervezet. Az adományokat a szervezet nyári gyermektáboraira és az egész évben több mint 3000 rászoruló gyermeket segítő Kapaszkodó programjuk folytatására fordítják.

Isten háza az igazság forrása

Megújult a templom és a gyülekezeti ház Kisbaboton
Kívül-belül megszépült a templom és a gyülekezeti ház is a Tét–Kisbaboti Társult Evangélikus Egyházközséghez tartozó Kisbaboton. A gyülekezet április 28-án istentiszteleten adott hálát a fejlesztésekért.

Van eredménye az erőfeszítésnek

Nyugati egyházkerületi közgyűlés Várpalotán
Az elnökség és az egyházkerületi tisztségviselők jelentéseinek meghallgatása mellett a kerületi felügyelőjelöltek listájának véglegesítése volt a legfontosabb feladat a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület április 26-án Várpalotán tartott közgyűlésén.

Balatonszárszói majális – hálaadással

Húsz éve újult meg a konferencia-központ
Kiváló adottságokkal, saját partszakasszal rendelkező telken létesítették annak idején, az 1930-as évek első felében Balatonszárszón a mai Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia-központ jogelődjét. Húsz éve bajor támogatással újult meg a missziói otthon, és akkor került az intézmény élére Végh Szabolcs is. Az évfordulót május 1-jén ünnepelték meg egész napos, nagyszabású, mégis családias progra...

A Pásztor ünnepe

Diakóniai konferencia az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
A rendszerszemléletű diakónia adta az Evangélikus Hittudományi Egyetem április 24-én megtartott, hagyományos akadémiai napjának (Dies Academicus) idei témáját. Az intézmény Diakóniai Képzési Központja által szervezett eseményen az egyházi szeretetszolgálat történeti és társadalmi kérdéseiről hallhattak a résztvevők, akik közül sokan egyházunk különféle intézményeinek munkatársaiként szolgálnak.

Cigánymisszió közelről

Terepgyakorlaton az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói
Az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói egy különleges terepgyakorlaton vettek részt, melynek legfőbb célja a Pünkösdi Cigánymisszió munkájának megismerése volt. A legutóbbi látogatás alkalmával a fiatalok betekintést nyerhettek a misszió mindennapi munkájába, a mezőberényi templomépítés folyamatába, megismerhették a közösségi házak munkáját, valamint meglátogatták a Reményhír Intézmény ó...

Isten dicsőségét hirdető technológia

Felszentelték a budafoki evangélikus templom virtuális orgonáját
Különleges hangszer, virtuális orgona felszentelésére gyűltek össze a hívek Cantate vasárnapján a budafoki evangélikus templomban. A virtuális orgona lényege, hogy valós idejű hangminták segítségével reprodukálja a valódi orgona hangját, ugyanakkor – mint az igehirdetés szolgálatát végző Fabiny Tamás püspök felhívta rá a figyelmet – „az új orgona nem csupán egy hangszer, hanem egy kulturális és...

Ovisok olimpiája

Megrendezték a 14. országos evangélikus ovis olimpiai játékokat
Bár Párizsban még az olimpiai játékok előkészületeinek utolsó simításai zajlanak, hazánk evangélikus óvodáiban több mint kétezer lelkes óvodás közreműködésével sikeresen zárultak az április 25-ére meghirdetett 14. országos evangélikus ovis olimpiai játékok.

Együtt Jézus útján

Másodlelkészi tisztébe iktatták Czető Anita Katát Székesfehérváron
Nagy ünnepük volt április 27-én, szombaton a székesfehérvári és a környékbeli evangélikusoknak: a gyülekezet másodlelkészi tisztébe iktatták Czető Anita Katát. Ez alkalommal Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, az iktatás szolgálatát pedig Szarka István, a Fejér-Komáromi Egyházmegye esperese, valamint Bencze András püspökhelyettes, parókus lelkész v...
A 2021-ben elkészült bócsai evangélikus templomban tartotta tavaszi közgyűlését a Déli Evangélikus Egyházkerület 2024. április 26-án.
Szarvason, Miskolcon és Veszprémben tartják missziói napjaikat a Magyarországi Evangélikus Egyház egyházkerületei május 25-én, szombaton. Az egyházkerületek missziói lelkészeinek gondolataival hívogatunk az alkalmakra.

Felvidékről a Dunántúlra – a felsőszeli kitelepítettek kálváriája

Kételkedés nélküli hitük volt a megtartóerő
„Békévé oldja az emlékezés” – József Attila A Dunánál című versének sokat idézett sora olvasható azon az emlékpadon, amelyet április 12-én, a felvidéki kitelepítettek emléknapján a Tolna vármegyei Kaposszekcsőn avattak fel Molnár Imrének, Felsőszeli alpolgármesterének az ajándékaként. Az ünnepségen a helyi és környékbeli emlékezők mellett a felvidéki község a vezetői is részt vettek.

Ugyanaz – másként

Horváth-Csitári Boglárka Flóra lelkésziktatása Pestszentimrén
Egy hosszú út újabb örömteli mérföldkövéhez érkezett a pestszentimrei evangélikus gyülekezet. A Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség egykori leánygyülekezete a 2018-as templomszentelés, majd a 2021-es önálló gyülekezetté válás után ez év február 18-án megválasztotta első saját parókus lelkészét, Horváth-Csitári Boglárka Flórát. Ünnepélyes beiktatását április 21-én tartották Cselovszky Fere...
A nyíregyházi Nagytemplomban tartották április 19-én az evangélikus diákkórusok országos találkozójának ünnepi hangversenyét, amely egyben Éneklő Ifjúság minősítő alkalom is volt. A helyi evangélikus oktatási intézmények (általános iskola, illetve gimnázium) kórusai mellett a találkozóra az ország több pontjáról – Albertirsáról, Békéscsabáról, Bonyhádról, Dombóvárról, Pápáról és Szarvasról – ér...